Persoonsportret

Vanuit de Sociale Benadering willen we keer op keer benadrukken dat de belangrijkste informatie over iemand van die persoon zelf komt. Maar juist doordat het met dementie steeds moelijker wordt om aan te geven wat belangrijk is en hoe je bepaalde dingen wilt, is het prettig als dit voor buitenstaanders is vastgelegd. Deze informatie gaat verder dan het levensboek dat veelal in verpleeghuizen wordt gebruikt. Inzicht in wie je bent gaat over voorkeuren, karakter, coping, rituelen en gewoontes. Veelal dingen die zo vanzelfsprekend lijken, dat we vergeten erover te praten of ernaar te vragen. Maar vastleggen wie je bent, kan anderen helpen jou zo goed mogelijk te blijven ondersteunen. Hieronder vind je tools voor een persoonlijk portret die je op weg kunnen helpen.

Tools persoonsportret

Hieronder vind je verschillende opties om je op weg te helpen bij het maken van een persoonsportret.

  1. Memory Well, een Amerikaans initiatief waarbij journalisten een toegankelijk levensverhaal schrijven over mensen met dementie. Lees hier een artikel met meer informatie over het ontstaan en functioneren van het project. Beide pagina's zijn in het Engels.
  2. My Life Films, een Brits initiatief dat levensfilms maakt over mensen met dementie. Lees hier een artikel over de films. Beide pagina's zijn in het Engels.
  3. Mijn Kwaliteit van Leven, online vragenlijst waarmee je je eigen situatie in beeld brengt, en wat belangrijk is om het leven te leiden dat bij je past.
  4. Conversation Starter Kit, een Engelse tool die je helpt in gesprek te gaan over wensen rondom de laatste levensfase.