Een erfenis van wezenlijke waarde - deel 2

Foto: Kees van der Meulen.
Hier verlegde Mart zijn grenzen, door mee te doen als een van de spelers in het theaterstuk Ontmoet Elkander, december 2017.

Vervolg op "Een erfenis van wezenlijke waarde".

Als beloofd in het blog van 13 december 2019 hier een tweede blog over wat Mart Schut achterliet aan waarde voor anderen. In het vorige noemde ik al even het Dementie-Event: de eerste landelijke bijeenkomst waar mensen met dementie zelf flink in de melk te brokkelen hadden: DOOR en VOOR hen georganiseerd door Alzheimer Nl en zorginnovatiebureau DAZ, op 5 september 2018 in Kootwijk. Marts zitting in de programmacommissie paste hem helemaal en hij zette zich er enorm voor in. In het volgende korte filmpje is hij de eerste van de programmacommissie die zich voorstelt: https://www.youtube.com/watch?v=lU-eO3Ek3yw&feature=youtu.be

Als een van de hoofdsprekers bleek hij veel indruk te hebben gemaakt, onder andere met zijn, eerder al genoemde, gedicht Ik ben alleenstaand, ik ben alleen. Dat liet hij ook op zijn eigen rouwkaart van 16 januari 2019 drukken.

Op het Event nam men een Manifest aan dat bedoeld is als belangrijke bouwsteen voor een emancipatiebeweging van mensen met dementie. Het bestaat uit 10 heldere  adviezen over hoe mensen met dementie graag behandeld willen worden en is bestemd voor iedereen in de maatschappij.

Namens Mart breng ik dat graag nogmaals onder de aandacht:

1. Geef ons de kans om zelf te doen wat wij nog wel kunnen.

2. Ondersteun ons waar nodig zodat wij zo lang mogelijk mee kunnen doen.

3. Zet ons niet weg als ‘iemand die toch niks meer kan’.

4. Geef ons de ruimte om soms iets alleen en soms iets samen te doen.

5. Houd rekening met eigen voorkeuren en gewoontes.

6. Vul niet in hoe het zal gaan. De ziekte ontwikkelt zich bij ieder mens anders.

7. Vraag ons naar onze trucjes. Als u merkt dat communiceren lastig wordt.

8. Maak ons niet onzekerder. Ons zelfvertrouwen staat al onder druk.

9. Wij kunnen nog dingen leren. Speel hierop in.

10. Praat met ons. Niet over ons.

Onderweg zijn en daarbij moeilijkheden ondervinden was ook iets waar Mart zich op richtte. Met gemeente en architect tekenden belangstellenden met elkaar in het Odensehuis ideetjes voor een ontwerp voor een stoeptegel en na een proef in de buurt, inclusief het lopen van de meest geschikte route van Odensehuis naar winkels en terug, werd de boodschappenroute werkelijkheid. Mart werd vereeuwigd met een spuitbus in zijn hand voor de eerste proeftegel. Op meerdere plekken bepleitte hij ook het ontwerpen van een handig pasje voor om je nek, maar helaas mocht hij het in gebruik nemen ervan niet meer meemaken. Slechts een paar van de concrete voorbeelden waar hij zich voor inspande.

Op 16 januari 2020 is het een jaar geleden dat hij overleed. Kijk nog even naar het plezier dat hij uitstraalt op de foto. En denk behalve aan hem ook aan wat hij onophoudelijk liet horen: dát gedachtengoed. Misschien is dat wel het mooiste dat u voor hem en allen na hem kunt doen: dat blijvend uitdragen. Laat de gedachten achter het manifest zich als een aanstekelijk positiefwerkend virus over steeds meer plekken in Nederland verspreiden. Joke de Jonge

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.