Vraag

Dag, ik zou graag meer horen over dementie en voedingsproblemen. Ik werk zelf met mensen met een verstandelijke beperking, een speciale doelgroep. Weet al veel uit ervaring, maar vraag mij af of er specifiek op voeding meer bekend is gelinkt aan dementie.

Antwoord

Geachte mevrouw,

Over de relatie tussen dementie en voeding valt wel iets te zeggen.

1.
Er is geen dieet dat dementie zou voorkomen of verminderen of uitstellen of genezen. Er is wel een poging gedaan in die richting door Philip Scheltens, neuroloog en directeur van het VU Alzheimercentrum.
In de strijd tegen dementie kwam hij samen met de firma Nutricia tot een dementie-werend papje met de naam Souvenaid.
Het was een fiasco in publicitair en wetenschappelijk opzicht. Het deed niks. Er was ook geen enkele aanwijzing voor de suggestie dat het iets zou kunnen doen. Het was een beschamende episode. Gelukkig nooit meer iets van vernomen.

2.
In latere stadia van dementie eten patiënten vaak slecht of nauwelijks of zelfs helemaal niet.
In Nederland worden patiënten dan meestal niet geplaagd met strikte regimes waarin de opname nauwlettend wordt bijgehouden.
Integendeel, men aanvaardt veelal dat deze slechte opname het begin van het einde is en het wordt als zodanig aanvaard.
Het komt in ons land dan ook eigenlijk niet meer voor dat dementie-patiënten een voedingssonde krijgen.
Wat wel veel voorkomt is dat men in die laatste maanden zijn toevlucht zoekt in Nutridrink of vergelijkbare voedingssupplementen.
De firma Nutricia vaart hier wel bij. Voor het ziektebeloop maakt het niets uit.

3.
Dementie is (ook) een vaatziekte. Atherosclerose in cerebrale vaten speelt een belangrijke oorzakelijke rol. Dat blijkt onder andere uit het feit dat vele Alzheimerpatiënten bekend zijn met diabetes en/of hypertensie, risicofactoren voor atherosclerose.
Atherosclerose is WEL gerelateerd aan voedingspatronen. Maar een aangepast voedingspatroon in deze zin zal geen enkele betekenis hebben voor het klinische beeld van een dementerende patiënt. Daar is het meestal een jaar of zestig te laat voor.
Wel kan een gezonde leefstijl (niet roken, goed eten, voldoende bewegen) de kans op ontwikkeling van risicofactoren zoals diabetes type 2 helpen verkleinen – dit advies geldt dan ook voor iedereen. Er is momenteel niets bekend over vertraging van symptomen door een gezonde leefstijl, als je eenmaal dementie hebt.

hartelijke groet Bert Keizer

Beantwoord door

Bert Keizer

Vraag stellen?

Heb je zelf een vraag voor onze experts? Klik dan hier

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *