Vraag

Beste Leny,
Ik wil graag een probleem aan je voorleggen betreffende een conflict dat ik heb met mijn zussen over beslissingen en zaken t.b.v. van mijn dementerende moeder.
In deze wil ik graag advies om de huishoudelijke hulp van mijn moeder voortaan met name als gezelschapsdame in te zetten, om het contact en het prettige samenzijn voor mijn moeder te kunnen continueren.
De huishoudelijke hulp als ook mijn moeder willen graag de vaste afspraken voor een vaste dag in de week aanhouden en dit zoals voorheen betalen. Alleen de taken veranderen enigszins. Want het zorgcomplex doet de huishouding al.
Mijn zussen zijn daar fel op tegen, want ze vinden het zonde van het geld. En de huishoudelijk hulp is volgens hen alleen maar uit op geld.
Buiten mijn moeder om hebben ze deze mevrouw verteld dat ze niet meer hoeft te komen.
Omdat ze als extra de was van mijn moeder niet bij haar thuis wilde doen.
Zowel mijn moeder als ik vinden dat geen reden voor ontslag.
Nu na 4 jaren wekelijks contact is voor mijn moeder een gezellige, liefdevolle ochtend komen te vervallen.
Hoe kan ik dit voor mijn moeder en de huishoudelijke hulp oplossen.
Er is nog veel meer, maar misschien kun je advies geven over hoe ik met een levenstestament waarin staat de dochters zowel gezamenlijk als individueel tot acties over kunnen gaan, het contact zoals in de brief bovenstaand kan realiseren.
Zonder dat mijn moeder of de huishoudelijke hulp problemen krijgen met mijn zussen.
Samen met mijn moeder kom ik tot hele andere conclusies, mijn zussen dwingen vaak mijn moeder tot een bepaalde gedachte of stellen haar niet op de hoogte.
Grada (55)

Antwoord

Beste Grada,

Moeilijk voor je, lijkt me, om daar maar mee te beginnen. Kennelijk zijn er in het levenstestament van je moeder zaken vastgelegd die zich nu in ieder geval tegen jou (en je moeder) keren. Waar kinderen, zussen zoals jullie, gezamenlijk proberen om de zorg voor jullie moeder zo goed mogelijk te organiseren kom je er lang niet, zo blijkt ook nu, met je te beroepen op wat er in een testament staat. (Wanneer en met welke reden is dat levenstestament overigens gemaakt? Want jullie moeder leeft toch nog? Heeft ze jullie allen een volmacht gegeven? Bij leven is dat zeer ongebruikelijk namelijk…..)
Om met elkaar de zaken van jullie moeder te behartigen is het belangrijk dat jullie als zussen daarover met moeder en elkaar in gesprek zijn/gaan om (terugkerend)af te stemmen wat het belang van moeder is, wat zij wil, en wat jullie eigen belangen zijn (want die kunnen nogal verschillen zoals ook uit de beschreven situatie blijkt) om dan gezamenlijk te komen tot besluiten en oplossingen.
Nogmaals, dan red je het niet met je te beroepen op wat er in een testament staat, dat is een dood document, en hoe dat te interpreteren: daarvoor zijn terugkerende gesprekken nodig, zeker wanneer er conflicten over ontstaan. En je moeder is wel aan dementeren maar kan, als ik het zo lees, zelf ook haar voorkeuren verwoorden, dus is haar stem de belangrijkste.
Ben je 'on speaking terms' met je zussen? Is er iemand die een gesprek met jullie zou kunnen leiden hierover? Een huisarts? Casemanager dementie? Een gezinstherapeut misschien? Want dat zou wat mij betreft het advies zijn: om de tafel en hierover praten.
Het spijt me dat ik niet meer dan dit kan adviseren Grada.
Ik wens je veel sterkte met de lastige situatie en hoop dat je zussen bereid zijn in gesprek te gaan en dat je een gespreksleider zult kunnen vinden.

Een hartelijke groet, Leny van Dalen

Beantwoord door

Leny van Dalen

Vraag stellen?

Heb je zelf een vraag voor onze experts? Klik dan hier

Reacties:

 1. Dag Leny, Ik verbaas me over de vragen over levenstestament: ‘ ze leeft toch nog?’ .Kenmerk van levenstestament is dat het opgemaakt wordt voor situaties in geval iemand nog leeft maar zelf niet wil/kan beslissen! Zie info levenstestament; overal op internet (m.n. info notarissen. Bv https://www.notaris.nl/levenstestament/wilsbekwaamheid-en-dementie. Als kinderen niet zorg geven vanwege kosten kun je ook kijken of het in buurt komt van ‘ouderenmishandeling’. Daar valt ook het financieel misbruik onder. Denk niet dat het hier direct speelt maar valt niet uit te sluiten.
  In advies kan ook verwezen worden naar mantelzorgondersteuningspunten naast goede advies wat je al geeft van casemanager dementie en huisarts.

 2. Wij zitten enigszins in een soort gelijke situatie, een tante die dementerend is. Mijn man heeft in overleg met haar broer die toen leefde de financiële rompslomp op zich genomen en heeft nu een en of rekening met die tante. Zij is nu opgenomen in een woon zorg setting , zijn zus doet veel mbt zorg reglzaken, de andere broer en wij hebben ervoor gereorganiseerd dat de woning leeg komt en opgezegd. Nu gaat zijn zus regelmatig lunchen met tante, neemt bloemen mee en declareert werkelijk alles ook eigen lunch tot dure drankjes aan toe en dat zeer regelmatig terwijl tante nog niet eens een biefstukje voor zichzelf haalde vroeger bij de slager, ze was heel zuinig. Dit gaat mijn man te ver daar het neigt naar misbruik maken van de situatie en heeft aangegeven dat hij dit niet meer gaat beteken namens tante een kopje koffie en wat lekkers niets mis mee maar dit gaat te ver..daar is zijn zus het weer niet mee eens en geeft aan dat ze dan niet meer met tante gaat wandelen enz. Triest hoor…jammer dat familieruzies zo ontstaan.

 3. Hallo
  Ik begrijp jullie heel goed.Ik zit in een soort gelijke situatie.
  Er is politie aan te pas geweest.
  Mn zussen trekken aan mn vader,hij is ook dement.
  Nu heb ik een apostille zegel gekregen v d rechtbank.Waar duidelijk de dingen staan wat mn vader wil.En zo zal geschieden..Maar ik heb aardig wat stres gehad..ik zorg al 15 jaar v mn pa.Niemand heeft zich om hem bekommerd. Nu in 1 keer wel.

3 antwoorden op “Familieconflict over mijn moeder met dementie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *