Vraag

Mijn vrouw (1948) kreeg 1,5 jaar geleden van de geriater de diagnose Primaire Progressie Afasie.
Op dit moment heeft ze daar (nog) niet veel last van, ook omdat wij altijd samen zijn.
Wat kunnen wij het beste doen: afwachten tot verslechtering optreedt en daarna contact opnemen met geriater, of actief gaan voorbereiden ?

Antwoord

Dag Wim,

Jouw vraag is of je de geriater nu al zou moeten inschakelen bij de PPA die jouw vrouw en jou heeft getroffen.
Als je nu al contact opneemt met de geriater, dan kan deze arts al in een vroeg stadium kennis maken met jouw vrouw. Daardoor kan hij een indruk krijgen hoe de ziekte zich nu openbaart. De arts kan dan ook bij een volgend bezoek zien wat het verschil is en daarmee advies geven . Voor beide partijen is dit een prettige manier om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen. Doe je een en ander in een later stadium dat heeft de arts geen vergelijk en kan dus minder duidelijk zien hoe progressief de ziekte is of niet is.

Logopedie kan ook helpen bij deze ziekte. Er kan geholpen worden om het niveau van de spraak zo lang mogelijk goed te houden. Tevens kan non-verbale techniek worden aangeleerd, zeker belangrijk als dit in een vroeg, dus nu , stadium van de ziekte kan worden gedaan. Dat ,wanneer de spraak nog meer uitvalt en mogelijk verdwijnt , jouw vrouw toch nog duidelijk kan maken wat zij bedoelt of wil zeggen. Jij zult daar ook betrokken bij worden.

Ook zijn er ,als er gedragsproblemen gaan komen, medicijnen om dit veranderde gedrag enigszins te behandelen. De geriater kan jullie daar ook behulpzaam bij zijn.

Ik hoop dat ik je vraag voldoende heb beantwoord.

Ik wens jullie veel sterkte en hoop dat jullie nog een mooie tijd samen kunnen hebben. Het kan echt, let wel goed op jezelf.
Probeer ook zelf zo nu en dan even los te laten en schakel , indien mogelijk, ook enkele andere mensen in. Die groeien dan ook in het ziekte proces mee , dat is dan ook erg prettig voor jouw vrouw.

Vriendelijke groet,

Margriet de Zwart

Beantwoord door

Margriet de Zwart

Vraag stellen?

Heb je zelf een vraag voor onze experts? Klik dan hier

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *