Vraag

Er is een vraag die me al lang bezig houdt en die ik graag zou willen onderzoeken. De aanleiding is dat ik elk half jaar last heb bij het verzetten van de klok. Mijn vader had dementie en ook hij was ‘de weg kwijt’ na het verzetten van de klok. Vandaar mijn vraag: welke invloed heeft het wijzigen van de tijd en het overgaan naar een andere kloktijd voor mensen met dementie?

Antwoord

Luut Edel:
Beste mw Cuypers,

Ik heb tot nu toe geen moeite gehad met het verzetten van de klok. Wel kan ik me voorstellen dat anderen met dementie dat wel hebben en als ze dat lezen in de krant adviseer ik vanwege het vergeetachtige geheugen direct een kleefblaadje op de klok te plakken zodat men zich herinnert waarom en wanneer de klok vooruit of terug moet. Ik zelf heb geen negatieve ervaringen met het wijzigen van de tijd.

Hartelijke groet,
Luut

Bert Keizer:
Geachte mw Cuypers,

Ik weet niet of er onderzoek is gedaan met specifieke aandacht voor het halfjaarlijkse klok-ritueel. Ik denk het niet. Ik kan er dan ook niets zinnigs over zeggen.

Voor zover iemand in zijn of haar dementie nog altijd met de klok leeft (en dat is meestal niet het geval) zal dat verzetten zeker ontregelend kunnen werken, zoals elke ontregeling voor deze mensen vaak een vervelende hindernis is.

Ik herinner me nog hoe rampzalig de komst van de euro uitpakte voor veel dementerenden, om nog maar te zwijgen van het hele digitale tijdperk.

In de hoop dat u toch niet al te veel hinder zult ondervinden van de klok zend ik u een vriendelijke groet

Bert Keizer

Beantwoord door

Luut Edel

Vraag stellen?

Heb je zelf een vraag voor onze experts? Klik dan hier

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *