Vraag

Sinds mijn vader in december 2016 overleden is ben ik eerste mantelzorger voor mijn dementerende moeder. Sinds het overlijden van mijn vader komen we er met een groep schok achter hoe erg het met haar gesteld is. Thuiszorg helpt inmiddels mee in de dagelijkse zorg maar ook zij lopen tegen hetzelfde aan als ik: moeder begint te stinken omdat ze zich niet meer douched, haar kleren niet meer wast en de haartjes in haar gezicht niet meer epileert. Ze heeft inmiddels bijna een baard. De ellende is dat noch thuiszorg noch ik ook maar iets voor elkaar krijgen wat haar lichamelijke verzorging betreft. We liegen en bedriegen alles aan elkaar, zegt ze, want ze doet het zoals ze altijd heeft gedaan. We bereiken dus niets.
Heeft u een advies om goed met deze koppigheid om te kunnen gaan om te bereiken dat ze zich iig weer gaat douchen? Pedicure (likdoorns!) en schoonheidsspecialiste heb ik inmiddels ingeschakeld (‘wat mut dat volk hier?!” ) maar het douchen en kleren wassen redden we niet met haar. Als ik ook maar voorstel om wat kleren in haar wasmachine te doen wordt ze razend.

Antwoord

dag Petra,

Ik ga proberen iets te zeggen, maar uw probleem is verschrikkelijk lastig.

Misschien hebt u al geprobeerd wat ik suggereer, maar dan nog eens proberen:

Uw benadering van uw moeder (hoe goed bedoeld ook) kan haar meteen op het verkeerde been zetten.

dus als u zegt: Mam, je moet echt eens .... , dan gaat uw moeder meteen in het verzet.

Betere benadering is: samen een sopje maken, daar wat was in doen, en dan de suggestie, 'zullen we die broek/jurk/hemd ook even meenemen?'

Of, zelf uw nagels knippen en dan: Mam, ik ben nou toch nagels aan het knippen, zal ik de jouwe ook even doen?

Is uw moeder autoriteitsgevoelig? Dan kan de huisarts soms helpen door te zeggen: 'Mevrouw u moet zich echt douchen, anders wordt u ziek.'

Overigens: zolang ze veilig is en warm en eten heeft kan het zijn dat u het gewoon zult moeten aanzien.

De situatie kan zo ernstig ontaarden dat een Rechterlijke Machtiging voor een gedwongen verpleeghuisopname nodig is.

Maar dan moet uw moeder door zelfverwaarlozing een gevaar zijn voor zichzelf, of door onachtzaam omgaan met gas een gevaar voor anderen.

Dat ze ruikt, en een baard heeft is dan, hoe akelig ook, niet erg genoeg.

Maar dit soort koppigheid is wel een ramp hoor, en het is niet gezegd dat ze makkelijker wordt na opname, want ook in het verpleeghuis heb ik wel te maken gehad met mensen die elke vorm van zorg weigeren met inderdaad stank als gevolg.

Ik wens u sterkte en zend u een vriendelijke groet,

Bert Keizer.

Beantwoord door

Bert Keizer

Vraag stellen?

Heb je zelf een vraag voor onze experts? Klik dan hier

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *