Vraag

Mijn man heeft vasculaire dementie. Hij is, veel meer dan vroeger, gericht op seks. Ik vind het lastig hier mee om te gaan. Kunt u advies geven?

Antwoord

Beste Ann,

Bedankt voor jouw mail. Ik kan me voorstellen dat het een ingewikkeld thema is voor je, rondom seksualiteit zit vaak nog een taboe.
Je schrijft dat jouw man meer gericht is op seks. Dat komt vaker voor wanneer er sprake is van dementie. Het kan zo zijn dat de daadwerkelijke behoefte aan seks groter wordt of dat remmingen wegvallen zodat behoeften, anders dan voorheen, makkelijker worden geuit. Bij vasculaire dementie is vaker, vooral bij mannen, te zien dat seksualiteit belangrijker wordt. De seksualiteit is een onderdeel van het leven waarbij geen woorden nodig zijn, je kunt niet falen. Dat kan ook een reden zijn dat de behoefte aan seks groter wordt.

Je hebt een belangrijke stap gezet door het taboe te doorbreken en aan te geven dat je het er lastig mee hebt. Het enige advies dat ik je kan geven is dat het goed is er over te praten. Kan je er met je man over praten hoe het voor jou is? Met anderen praten kan wellicht ook helpen, ook in het vinden van een oplossing die voor jullie beiden zo prettig mogelijk is.

Wij hebben in ons netwerk een aantal mensen met veel kennis rondom dit onderwerp. Frans Hoogeveen (psycholoog) en Leny van Dalen (psychiater en systeemtherapeut). Mocht je het fijn vinden in contact met hen te komen laat het ons dan vooral weten.

Veel sterkte en hartelijke groet,

Mark Smit

Beantwoord door

Mark Smit

Vraag stellen?

Heb je zelf een vraag voor onze experts? Klik dan hier

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *