Speciale collegereeksen voor mensen met dementie van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan

Door: Lisette de Groot

“Heeft u ook wel eens iets ondeugends gedaan?” vraagt student-docente Vivian aan de senioren van het Flevohuis in Amsterdam. “Natuurlijk, zelfs nu nog”, antwoordt een mevrouw in een nette witte blouse. “Je blijft altijd een beetje kind.”

Student-docente Vivian geeft de eerste collegereeks specifiek voor senioren met dementie, gecreëerd door Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG). OGJG laat enthousiaste studenten interactieve colleges geven aan senioren in verpleeghuizen, bibliotheken en buurtcentra. In een reeks van vier colleges worden thema’s als kunstgeschiedenis, filosofie en psychologie besproken. Op deze manier wordt het intellectuele welzijn van ouderen gestimuleerd en oefenen studenten hun presentatievaardigheden. Door het onderlinge contact wordt een waardevolle verbinding gelegd tussen oud en jong. Senioren worden al vaak genoeg geconfronteerd met de negatieve kanten van ouder worden. Tijdens de colleges biedt OGJG ze daarom een podium om de kennis die ze hebben te delen. Het motto luidt: 'Persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd'.

Vanuit de deelnemende verpleeghuizen en buurtcentra kwam steeds vaker de vraag of er een speciale reeks voor mensen met een vorm van dementie ontwikkeld kon worden. Gebaseerd op voorgaande ervaringen is uitgebreid onderzocht wat voor deze doelgroep het meest aan zou spreken. Door te focussen op kleuren, geluiden en voornamelijk aanspraak te maken op het langetermijngeheugen, is er nu een heel mooie interactieve reeks ontwikkeld. De reeks heet Nederland en gaat over onder andere kunstgeschiedenis (kunst in de Gouden Eeuw in Amsterdam), antropologie (de Nederlandse cultuur), criminologie (heeft u wel eens kattenkwaad uitgehaald?) en politicologie (de bekende gebouwen op het Binnenhof). De studenten die de reeks geven ontvangen allemaal een uitgebreide training voorafgaand aan het geven van de colleges, waarin ook het onderwerp 'dementie' besproken wordt.

De senioren in het Flevohuis in Amsterdam hebben de eerste reeks gevolgd en dit was een groot succes. Ook bewoners die normaal gesproken moeilijk te betrekken zijn, deden actief mee tijdens de colleges van student-docente Vivian. Boeiende gesprekken kwamen op gang. Zo besprak Vivian ondeugend gedrag en crimineel gedrag. Waar ligt de grens? “Ik vind door rood rijden crimineel, maar belletje lellen niet. Dat is gewoon kattenkwaad, dat deed ik vroeger ook,” aldus een dame in het midden van de groep. Student-docente Vivian is benieuwd: “Heeft u wel eens iets ondeugends gedaan, of iets crimineels misschien wel?” ‘Há, dat ga ik niet vertellen natuurlijk!” zegt een meneer met een grote glimlach. De groep knikt instemmend en ook student-docente Vivian lacht. Vivian sluit af met: “Ik hoop dat u allemaal af en toe een klein beetje ondeugend blijft…”

Wilt u een collegereeks van Oud Geleerd Jong Gedaan op uw locatie inplannen? Neem dan contact op door een mail te sturen naar [email protected].

Op onze website www.oudgeleerdjonggedaan.nl vindt u meer informatie over ons project.

 

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.