Aandoening: Dementie
Thema’s: Bejegening, Coping, Evenwicht, Persoonlijke relaties
Auteur: Erik Zwiers
Uitgever: Stichting Dilemmaboek
Jaar:
2017

Alzheimer en het dilemma van de vervliegende geest

De zwaarste last die mensen met dementie dragen, is veelal niet de ziekte zelf, maar de reactie erop van hun familie en zorgverleners. Of het nu gaat om koken, autorijden of zelfstandig wonen... steeds meer beslissingen worden voor mensen met dementie genomen, in plaats van door henzelf, of samen met hun omgeving.
Alleen als we mensen met dementie de aandacht geven die zij nodig hebben en waarmee zij deel uit blijven maken van de samenleving, bieden wij ze kwaliteit van leven. Want juist in de erkenning van hun zijn en de verbondenheid met de wereld om hen heen, voelen zij - net als wij - de zin van het bestaan.

Journalist Erik Zwiers mocht twee jaar lang zes mensen met dementie dagelijks volgen. Ze vertellen hoe zij vorm proberen te geven aan hun veranderende leven en leggen Zwiers vragen voor over de maatschappelijke tegenwerking die hen ten deel valt. Dit leidt tot onbegrip, pijn en verdriet. Maar ze laten ook zien dat de oplossing ligt in samen doen. Hoe vanzelfsprekend is onze verbondenheid? De kloof tussen mensen die succesvol zijn en zij die niet meer mee kunnen komen wordt groter. Wat is dan de betekenis van een dementievriendelijke samenleving? En vooral, hoe komen we daar?

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.