'Het hebben van een rijbewijs is de gewoonste zaak van de wereld. Tot je ontdekt dat veilig autorijden niet langer vanzelfsprekend is. Vorig jaar werd ik 70 en een paar maanden ervoor kreeg ik een brief van het CBR. Verlenging leek een formaliteit, tenzij ik zelf zou aangeven dat er gezondheidsproblemen waren. Dat heb ik inderdaad opgeschreven. Waarom heb ik het opgegeven, dat mij wat mankeert? Hoofdargument was de diagnose parkinson al enige jaren ervoor gesteld was en ik wilde niet bij een ongeval betrokken raken en dan verzwijgen van die diagnose verweten krijgen, met waarschijnlijk ook verzekeringsproblemen. Daar stond tegenover dat de uitkomst van dat medische circuit allerminst zeker was. En afkeuring betekende onherroepelijk weg rijbewijs. En zonder rijbewijs kan ik niet meer naar mijn damclub. En zo zijn er nog veel meer nadelen op te noemen. Mijn vrouw heeft geen rijbewijs en dat zou dus betekenen dag auto. Maar nadat de huisarts en de neuroloog hun werk hadden gedaan en mijn rijtest bij het CBR goed verlopen was, mag ik nog weer drie jaar de weg op.'

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

  1. Ben blij voor jou dat je je rijbewijs mag houden Ben! Ik heb mijn auto weg gedaan in overleg met mijn neuroloog en casemanager. Met regelmaat wist ik de weg niet meer in een klein stadje en toen ik op een dag niet meer de weg wist naar de camping waar mijn dochter een huisje heeft en die weg reed ik vlekkeloos voor een jaar of 5 en met mijn kinderen ook overlegd en mijn zoon zei toen: Wat als je opeens een kind of een ander aan rijdt? Je hebt niet meer de tegenwoordigheid van geest die je vroeger wel had!

    Mijn casemanager heeft toen een taxipas geregeld voor mij en moet ik ergens heen betaal ik een paar euro en word ik netjes gebracht en ook weer opgehaald. Ideaal geregeld! Zo hoef je niet te verpieteren en altijd thuis te zitten! Wil ik bv. naar Middelburg kost het mij ongeveer 3 à 4 euro. Is makkelijk te doen. Na een paar maanden viel het mij op dat ik zelfs geld over hield op mijn bank rekening na een maand. Túútlijk zegt mijn zoon toen ik het aan hem vertelde. Je hoeft geen verzekering en motor rijtuig belasting meer te betalen. Toch ook een voordeel hè? Maar eerlijk gezegd mis ik mijn auto wel, het was toch reuze gemakkelijk. Ook loop ik nu veel meer, want ongemerkt nemen we toch veel te gemakkelijk de auto voor kleine ritjes. En verloor ik ook heel wat kilo’s 🙂 .

Eén antwoord op “Ben mag weer drie jaar autorijden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.