"Nadat ik van de week weer een paar keer geconfronteerd ben met mijn vergeetachtigheid, word ik in mezelf erg kwaad om reden dat soms niet kan uitstaan dat het gebeurt. Soms ben ik in de nacht als ik niet kan slapen er mee bezig. Zo ook vannacht. Ik kon niet slapen. Ik heb het laatste uur er veel over liggen denken. Op welke manier kan ik het mezelf wat makkelijker maken zodat ik niet gestresst raak bij het vergeten van bezigheden of afspraken die ik overdag meemaak. Als het me overkomt dan denk ik bij mezelf: ‘Dat had ik toch moeten weten?’ Tijdens het wakker liggen dacht ik: als ik nu eens probeer vriendschap te sluiten met meneer Alzheimer? Deze meneer maakt het mij af en toe behoorlijk lastig. Er zijn af en toe behoorlijke plaagstoten die hij me geeft. Het klinkt voor een ander stom, maar ik denk dat het voor mij een stukje verwerking is. Ik probeer door tegen mezelf te praten het te aanvaarden. Want ik weet dat het in de toekomst nog wel erger gaat worden.

Dus in mezelf pratend heb ik vanmorgen heel vroeg aan meneer Alzheimer gevraagd waarom hij het mij zo lastig maakt en op welke manier ik zo weinig mogelijk last van hem kan hebben. Meneer Alzheimer vertelt mij, als jij een vriend van me wordt en goed voor me zorgt dat ik dan minder last van hem zal hebben. Ik zal gewoon moeten accepteren dat hij die plaagstootjes uitdeelt. ‘Maar op welke manier kan ik dan goed voor je zorgen?’  vroeg ik meneer Alzheimer. Hij antwoordde toen: Door zoveel mogelijk bezig te blijven met je hersens. Laat ze maar werken want daar zijn ze voor. Geniet van de buitenlucht, de natuur. Dat is goed voor je geest. Geef ze ook de ruimte om ze af en toe rust te gunnen. Door te proberen het hoofd leeg te maken. Gewoon gaan zitten in de stoel of op een bankje in de buitenlucht. En dan proberen aan niets anders te denken en de geluiden probeer je uit te sluiten. Dat geeft ontspanning. Ik heb meneer Alzheimer verteld dat ik probeer bevriend met hem te blijven. En ik ga proberen de plaagstootjes te aanvaarden. En maar denken: Wat ik niet meer weet, weet ik toch niet meer."

Jouw verhaal op deze site?

Heb je ook een leerzaam verhaal, inspirerend idee of nieuwe invalshoek? We horen graag van je!
Bijvoorbeeld in de vorm van een blog of dementiedagboek. Op deze pagina lees je hoe je kan bijdragen aan Dementieweb.

Reacties:

  1. Bedankt voor je reactie, ik ben blij dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan mijn lotgenoten met de acceptatie en het beter kunnen omgaan met dementie.

2 antwoorden op “Henk – Probeer vriendschap te sluiten met meneer Alzheimer”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *