Boekbespreking: Voor ik vergeet

Christine Bryden, Sarah Minns (vertaling Tracey Drost-Plegt): ‘Voor ik vergeet’ Mijn leven met jong dementie. Uitgeverij Manteau, Antwerpen 2016. ISBN 9789022333242 (Jong Dementie/Alzheimer/Veerkracht/ Spiritualiteit/ ED)

Soort boek/Ziekte/Stijl

Als iemand je vertelde dat je een gepensioneerde vrouw zou ontmoeten die al twintig jaar aan dementie lijdt, zou je waarschijnlijk niet verwachten mij te zien. Ik ben zesenzestig jaar, kan nog altijd een gesprek voeren, lachen en het journaal volgen. Ik kleed me goed, ga regelmatig naar de kapper en laat elke dag de hond uit. Ik woon niet in een verzorgingstehuis. Ik ga op reis. Ik ga uit dansen. Ik lees graag.’ Pag.7

In dit boek vertelt Christine Bryden, een vrouw die zelf al meer dan 20 jaar leeft met de diagnose dementie, haar levensverhaal en deelt ze tips en trics. Boek van 256 pagina’s.

Covertekst: Op haar 46ste kreeg Christine Bryden het verpletterende verdict van haar neuroloog: ze leed aan jongdementie. Binnen de vijf jaar zou de topwetenschapper en adviseur van de Australische regering voltijds medisch verzorgd moeten worden, langer dan acht jaar had ze niet meer te leven. Haar wereld stortte in. Ze zorgde alleen voor haar drie dochters met wie ze pas ontsnapt was uit een gewelddadig huwelijk.

Intussen zijn we ruim twintig jaar verder. Christine bleek een wonderpatiënte te zijn: haar dementie vorderde veel trager dan de artsen hadden voorspeld. Ze werd de eerste ervaringsdeskundige die kon uitleggen hoe het voelt om je taal, je oriëntatievermogen, je persoonlijkheid… te voelen afbrokkelen, om vaak bang en wanhopig te zijn en je zo verdomd alleen te voelen, maar ook een zinvol leven te kunnen leiden, ondanks de ziekte. (…)’

Over de schrijfster

Christine Bryden is de dochter van een Vlaamse moeder en een Britse vader. Zij groeide op in Engeland en woont alweer 40 jaar in  Australië. Ze was getrouwd, heeft drie dochters en vier kleinkinderen. Ze had een hoge positie in het ambtenarenapparaat van de premier van Australië. In 1995 werd bij haar Alzheimer geconstateerd. Ze was de eerste Alzheimerpatiënt die gekozen werd als bestuurslid van Alzheimer’s Disease International. Ze schreef eerder een boek over dementie ‘Who will I be when I die?’ en Dancing with Dementia. Deze vertaling van ‘Berfore I forget' (2015) verscheen in 2016. Christine Bryden is, nu twintig jaar na de diagnose, nog steeds zeer actief.

Citaten

Pag.13: ‘Dementie zelf is geen ziekte, maar een manier om een progressieve achteruitgang van het geheugen en andere denkvaardigheden te beschrijven.’

Pag.14: ‘Ik heb strategieën ontwikkeld om te kunnen omgaan met problemen die mensen met dementie tegenkomen (die strategieën vind je verspreid door het boek terug, maar ze staan ook samengevat in de bijlage ‘Advies’). Opmerking Coleta Platenkamp: De tips en trics staan niet alleen in de Bijlage advies, maar ook in het daaropvolgende hoofdstuk Opmerkingen over de toekomst van Dementie. Pagina 223-251. Zeer de moeite waard.

Pag.8-9: ‘Er zijn dagen waarop ik de constante, vermoeiende strijd wil opgeven en wil ophouden met proberen normaal te zijn, met doen alsof. Maar dat lukt me niet. Ik ben niet iemand die een strijd opgeeft, vooral niet omdat ik weet dat zoveel mensen met dementie niet de kansen krijgen die ik heb, om te blijven praten en te blijven proberen. Zelfs als ik je in de war breng of jij je aan me ergert of twijfelt, blijf ik strijden en mijn verhaal vertellen. Voor ik vergeet.’

Recensies/Extra: https://www.patientervaringsverhalen.nl/images/abook_file/20037.pdf https://press.manteau.be/voor-ik-vergeet-het-inspirerende-verhaal-van- wonderpatiente-christine-bryden-over-haar-leven-met-jongdementie#

‘ (…) Christine is een experte in dementie, een overlever, mijn heldin.’ – Lisa Genova, auteur van de bestseller Still Alice

'Dit boek biedt een genuanceerde en fris beschreven inkijk in het doolhof van herinneringen tijdens het achteruitgangsproces van dementie. Een warme aanrader voor ieder die op zoek is naar een beter aanvoelen en mogelijke toegangspoorten tot de ziel van betekenisvolle anderen.'

Kasper Bormans, bedenker van Het spel van de verbeelding

Klik hier om terug te keren naar de korte bespreking.