De toekomst

"Wanneer begint mijn eigen leven? Mag ik dat denken?"

"Door mij voor te bereiden op wat komen gaat, kan ik leven in het nu"

Het dementieproces verloopt bij iedereen anders. Er zijn drie dingen die vaak terug komen:

  1. Veel mensen hebben na de diagnose nog goede jaren samen te leven. Hoewel sommige naasten direct na de diagnose druk aan de slag gaan met het regelen van testamenten, wilsbeschikkingen en soms een euthanasieverklaring, vertellen zij achteraf dat het nog veel belangrijker is om na te denken over wat je belangrijk vindt in het leven en hoe je de tijd die komt samen wilt besteden. Hoe zorg je dat je het zo goed mogelijk hebt met elkaar?
  2. Het dementieproces wordt gekenmerkt door veranderingen. Het is de kunst om telkens opnieuw te zoeken naar wat er nog wél kan. Lees hier meer over het zoeken naar een balans.
  3. Tot slot is het belangrijk om na te denken over de toekomst. Wat verandert er in latere fases? En hoe kan ik mij daarop voorbereiden?

Het is goed om het gesprek aan te gaan over wat er moet gebeuren als thuis wonen niet meer lukt. Niet zelden beloven families elkaar dat een naaste nooit opgenomen zal hoeven worden. Maar zij vertellen ons na afloop dat zo’n snel gemaakte belofte later veel spanning geeft. Je kunt immers niet voorzien hoe het leven loopt. Spreek daarom goed door wat er moet gebeuren als jij de zorg niet meer volhoudt. Waar zou degene met dementie dan heen moeten? Dit soort gesprekken hoef je niet alleen te voeren. Lees hier meer over waar je hulp kunt ontvangen, of neem contact op met één van onze ervaringsdeskundige experts via het e-spreekuur.