Het vinden van een balans

"Elke keer als ik een oplossing dacht te hebben, was het alweer veranderd"

"Als je goed zorgt voor je zelf, kan je dat ook voor een ander doen"

Als het thuis lastiger wordt, dan heb je als naaste de neiging er alles aan te doen om door te kunnen gaan. Veel mensen kunnen meer aan dan dat zij van tevoren verwachtten, maar je moet oppassen dat je niet omvalt.

Naasten vertellen vaak dat het hen had geholpen als zij tijdig meer steun hadden gehad. Mensen die tijdelijk jouw taken kunnen overnemen, óf die thuis wat werk overnemen zodat je iets leuks kan gaan doen samen met degene die dementie heeft. Als je dementie hebt dan kost het je vaak meer tijd om vertrouwensrelaties op te bouwen. Dat maakt het zinvol om andere mensen tijdig te betrekken. Als hulp nog niet echt nodig is kun je aan elkaar wennen.

Om zelf gezond te blijven, kan het helpen om na te denken over wat jou overeind houdt. Schrijf net als Tabo je eigen gebruikershandleiding, en volg die op!

Veel naasten zeggen achteraf dat ze steeds minder contact met andere mensen hadden. Dat merkten ze niet meteen, omdat het zo langzaam ging. Maar uiteindelijk kwamen ze in een sociaal isolement terecht. De omgeving haakte af, en zelf hadden ze geen tijd om vrienden op te zoeken. Contact met mensen die hetzelfde meemaken als jij helpt in zo'n geval enorm. Zoek naar lotgenotencontact, zoals de gespreksgroepen bij inloophuizen (zoals Odensehuizen) en dagcentra (zoals het Amsterdams Ontmoetingscentrum) voor mensen met dementie.

Angst over de toekomst kan maken dat je over je grenzen heen gaat. Wat gebeurt er met mijn naaste als ik zelf ziek word? Probeer hier van tevoren over na te denken. Bespreek met familie, lotgenoten en hulpverleners wat er kan gebeuren, en wat je dan kan doen. Soms is er meer mogelijk dan je denkt. Het is fijn als anderen weten wat ze kunnen doen om jou te ondersteunen.

Klik hier voor contact met één van onze experts.