Leven in het nu

Dementie kan gepaard gaan met een hoop gepieker. Dat is niet zo gek, want er zijn een hoop dingen om je zorgen over te maken. Hoe zit het met je bewegingsvrijheid als je niet meer kan autorijden? Hoe is je geheugen er over een jaar aan toe? Herken je je dierbaren dan nog wel?

Bijna iedereen die met dementie leeft, krijgt met soortgelijke zorgen te maken. Toch komt er vaak een moment dat het lukt om die zorgen enigszins naar de achtergrond te verplaatsen, en ruimte te maken voor het leven van nu. Meer en meer met de dag te leven. Daar kan je mee beginnen door aandacht te besteden aan de dingen waar je van geniet.

Hoe je geniet, dat is voor iedereen anders. Vaak helpt het om zowel fysiek als mentaal bezig te blijven. Dat kan bijvoorbeeld door te wandelen, musea te bezoeken of muziek te maken. Dit 'bezig zijn' kan helpen om eindeloos piekeren over de toekomst om te buigen naar leven in het nu. Kijk voor inspiratie eens in onze Handwijzer, maar denk vooral ook aan de dingen waar je in het verleden enthousiast over was en misschien nog bent.

Dit betekent natuurlijk niet dat verdriet of zorgen taboe moeten zijn. Negatieve gevoelens hoef je niet weg te drukken, maar kunnen bestaan naast positieve. Door je bewust te zijn van de dingen waar je van geniet, en daarin te investeren, maak je meer ruimte voor die positiviteit.